Pomoć pri kupnji

MARKER

Marker ili paintball puška služi za markiranje ili označavanje igrača u igri. Riječ „marker“ izvedena je iz njegove prvotne upotrebe (markiranje drveća od strane šumskih djelatnika). Marker koristi komprimirani zrak ili CO2 za izbacivanje paintball kuglice iz cijevi. Najveća dopuštena brzina paintball kuglice iznosi 300 FPS (eng. feet per second) ili 91 m/s.
Osnovna podjela markera:

 1. MEHANIČKI – mehanika određuje kompletan rad markera, te je moguć samo poluautomatski način rada (1 okidanje = 1 kuglica).
  PREDNOST: robusnost, lako održavanje, mogućnost rada na komprimirani zrak i CO2.
  MANE: nepreciznost, grublji sa kuglicama
 2. ELEKTRO-MEHANIČKI – za kontrolu načina rada koristi elektroničku sklopku koja postavlja marker u jedan od modova: poluatomatski (eng.semi-mode), full-automatic i kombinacije sa izbacivanjem 3 ili više kuglica.
  PREDNOST: jednostavno održavanje, jeftiniji od elektro-pneumatskih, mogu koristiti CO2 i zrak
  MANE: manje precizni, glasni pri radu, troše više zraka ili CO2
 3. ELEKTRO-PNEUMATSKI – elektronički okidač (eng. trigger) ovdje zamjenjuje elektroničku sklopku i omogućuje izbacivanje paintball kuglica u različitim načinima rada (semi-mode, full-auto, 3 Shot Burst itd.). Elektronika kontrolira kompletni rad markera od samog ispucavanja, sprečavanja drobljenja kuglica u cijevi (eng. anti chop system), konstantnosti brzine kuglica. Koristi se isključivo u kombinaciji sa komprimiranim zrakom.

 

Markeri se još dijele i prema vrsti igre pa tako imamo:

 1. REKREATIVNI MARKERI – to su mehanički markeri koji su izdržljivi, pouzdani, laki za održavanje, širok raspon između min. i max. brzina izbacivanja kuglica. Koriste se za rekreativnu igru i kod iznajmljivanja paintball opreme.
 2. SCENARIO MARKERI – mogu biti mehanički, elektro-mehanički ili elektro-pneumatski, ali izgledom nalikuju na pravo oružje (često je izgled stavljen ispred njihove funkcionalnosti i performansi u paintball igri). Koriste se za osobnu svrhu ili scenario paintball, ali se zbog svog atraktivnog izgleda mogu koristiti i kod iznajmljivanja paintball opreme.
 3. TURNIRSKI MARKERI – to su najčešće elektro-pneumatski markeri gdje je sve podređeno funkcionalnosti i što boljim performansama te se iz tog razloga koriste u kombinaciji sa elektronskim spremnikom kuglica. Koriste se za turnirski paintball.

 

SPREMNIK KUGLICA (eng. loader)

Spremnici kuglica najčešće se nalaze na gornjem tijelu markera gdje se paintball kuglice slobodnim padom ili uz pomoć elektro-mehaničkog mehanizma ubacuju u tijelo markera.
Samim time imamo i tri vrste spremnika:

 1. GRAVITACIJSKI SPREMNICI – najjednostavniji te se najčešće koriste u kombinaciji sa mehaničkim markerima te se kod njih kuglica slobodnim padom spušta u tijelo markera.
 2. MEHANIČKI SPREMNICI – koriste mehaniku u kombinaciji sa pneumatikom kod „guranja“ kuglica u tijelo markera (cyclone feed) ili koriste oprugu.
 3. ELEKTRONSKI SPREMNICI – elektronika kontrolira kompletan rad spremnika gdje senzori vrše kotrolu nad brzinom izbacivanja kuglica. Kod kvalitetnijih elektronskih spremnika može se birati između različitih modova tj. količine izbačenih kuglica (do 50 BPS – eng. balls per second)

 

BOCA (eng. tank)

Dva su osnovna tipa boca koje se koriste:

 1. BOCE ZA CO2 – dolaze sa on/off illi pin ventilom, manjeg su volumena i tanje stijenke pa su samim tim i lakše od boca zrak. Imamo tri vrste CO2 boca s obzirom na težinu – 12 Oz, 16 Oz i 20 Oz (1 Oz = 28 g). Negativne strane boca za CO2 su nekonstanti tlak (posljedica je variranje brzine kuglica) i brže trošenje brtvi uzrokovanih hlađenjem pri prelasku CO2 iz tekućeg u plinovito stanje
 2. BOCE ZA ZRAK – većeg su volumena i težine. Mogu izdržati tlak do 300 bara. Tlak ne varira pa je brzina kuglica konstantna te se sa ugrađenim manometrom u svakom trenutku ima uvid u visinu tlaka tj. količinu zraka u boci. Prema materijalu od kojeg su napravljene imamo čelične, aluminijske i kevlarske boce. Kevlarske boce mogu izdržati najveći tlak (do 300 bara ili 4500 PSI – eng. punds per square inch)te je moguće ispaliti veći broj kuglica s jednim punjenjem. Kevlarske boce se koriste u turnirskom paintballu dok se čelične i aluminijske koriste u rekreativnom paintballu. Postoje boce zapremnine 0.4, 0.8, 1.1 i 1.5 litara.

 

MASKA

Maska je najvažniji dio zaštitne opreme. Razlikujemo one za osobnu upotrebu te one namijenjene za iznajmljivanje (rentu ). Maske za iznajmljivanje imaju određena konstrukcijska rješenja koja omogućuju jednostavno održavanje i zamjenu dijelova koji se s vremenom istroše ili oštete. Staklo ili vizir (eng. lens) može biti singl (jednoslojno) ili termalno (dvoslojno – smanjuje zamagljivanje). Maske za osobnu upotrebu obično su izrađene od kvalitetnijih materijala, imaju veće vidno polje, atraktivnijeg izgleda, udobnije su i stakla im dolaze u različitim bojama.


PAINTBALL ODJEĆA

KOMBINEZONI – najpraktičniji za iznajmljivanje. Potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu i vrstu materijala s obzirom na klimatsko podneblje u kojem će se koristiti. Dolaze u različitim bojama i uzorcima
SCENARIO ODJEĆA – sastoji se od hlača i dresa (eng. jersey). Karakterističnog su vojničkog izgleda (eng. military look)te dolaze u vojničkim bojama i raznolikim kamuflažnim uzorcima. Scenario dresovi i hlače napravljene su od visokokvalitetnih materijala (velika izdržljivost) i budu na određenim dijelovima podloženi zaštitnom spužvom. Mogu se koristiti i razne vojne dvodjelne vojne uniforme.
TURNIRSKA ODJEĆA – također napravljena od visokokvalitentih materijala te se sastoji prvenstveno od dresa i hlača. Hlače za turnirskog igrača osim što su specifičnog dizajna, trebaju biti udobne i kvalitetno izrađene kako bi zadovoljile sve potrebe modernog paintball igrača. Obično na sebi sadrže pojačanja na koljenima i puno praktičnih džepova


ŠTITNICI

Paintball igrači trebaju imati vrhunsku zaštitu pa prema tome postoje štitnici za prsa (eng. chest protector), koljena (eng. knee pad), laktove (eng. elbow pad) i vrat (eng. neck protector).
Koriste se specijalno dizajnirani štitnici koji se obično nose ispod dresa i hlača. Trebaju biti kvalitetno izrađeni i odgovarajuće veličine kako nebi smetali tokom igre. Štitnici za prsa koji su dizajnirani za rekreativnu igru (rentu) nisu dozvoljeni za korištenje na natjecanjima.


RUKAVICE

Postoje rukavice za rekreativce i turnirske igrače. Glavne karakteristike rukavica turnirskog igrača trebaju zadovoljavati sljedeće: da su prozračne (smanjuje se znojenje) i trebaju osiguravati dobar kontakt sa markerom. Rukavice za rekreativnu igru (rentu) dodatno su zaštićene s plastikom te su malo nezgrapnije, ali pružaju maksimalnu zaštitu.


BATTLEPACK

Pojas koji služi za nošenje 2 ili više komada dopunskih spremnika za kuglice (kapaciteta 100 kuglica ili 140 kuglica). Pojas dodatno štiti osjetljive unutranje organe.


PAINTBALL BOJA (kuglice)

Na tržištu postoji veliki izbor različite paintball boje. Paintball boja se posebno proizvodi za rekreativnu i turnirsku igru.
Boja za rekreativnu igru najbolje performanse pokazuje na brzinama do 260 FPS i ima nešto deblju ljusku (zbog korištenja u mehaničkim markerima), rjeđa je te se relativno lako briše i pere s odjeće. Većina proizvođača proizvodi ljetnu i zimsku formulu, dok neki proizvođači imaju i međusezonske formule.
Turnirska boja proizvedena je za zahtjevnije igrače. Veoma je gusta i neonske boje kako bi što vidljivije markirala igrača. Odlično je izabalansirana i omogućava veliku preciznost pri većim brzinama. Ljuska je tanja i puno osjetljivija na mehanička oštećenja te odlično funkcionira u kombinaciji sa elektropneumatskim markerima. Većinom se proizvodi u ljetnoj ili eventualno međusezonskoj formuli.
Za postizanje što boljih rezultata sve više turnirskih igrača prilikom treninga koriste reball kuglice koje donose revoluciju u treniranju paintballa. Reball su specifične po tome što su napravljene od silikona te se mogu nakon ispucavanja ponovno koristiti. Naravno njihov nedostatak je što nema vidljivog markiranja igrača.


Naravno uz sve gore nabrojeno dolazi tu još mnoštvo dodatne paintball opreme koju možete pogledati i naručiti na našim stranicama ili nas osobno nazvati kako bi Vam pojasnili sve detalje vezane uz određeni proizvod.

Želimo Vam ugodan “boravak” na našem webshopu!

Updating…
 • Nema proizvoda u košarici.